V nosečnosti so mi postavili diagnozo diabetes

Ko se odločimo, da bomo imeli otroka, že takoj vemo, da se življenje spremeni že v nosečnosti. Nekatere ženske se testirajo za različne bolezni že pred nosečnostjo, tako si pregledajo kri, da bi preprečile kakšne resne bolezni, kot je diabetes ali kaj drugega v nosečnosti. Tako so veliko bolj mirne v sami nosečnosti.

Če pa se zgodi, da imate v nosečnosti diabetes, pa se teh devet mesecev nosečnosti močno spremeni.

Tako se je zgodilo meni. Resnično sem se vedno počutila dobro in niti pomislila nisem, da bi lahko imela diabetes. Ko pa sem zanosila, so mi preko krvi ugotovili močno povečan sladkor in diagnoza je bil diabetes. Ko mi je ginekologinja povedala, da imam diabetes, sem jo sprva čudno gledala in pomislila, kaj jem. Nato je rekla, da ne bova brskale po preteklosti, zakaj tega nisem prej ugotovila, ampak se bova osredotočile na prihodnost in na nosečnost, da ne bo diabetes škodoval mojemu otroku.

Včasih je res diabetes v nosečnosti veljal za veliko nevarnost, tako za nosečnico kot za otroka. Danes pa temu ni več tako. Danes če v nosečnosti pravi čas ugotovimo diabetes, lahko nosečnost poteka normalno in otrok ni v nobeni nevarnosti. Tako mora nosečnica, če ima diabetes skrbeti za zdravje, preko zdravega življenjskega sloga, zdrave prehrane in redno hoditi na preglede sladkorja v krvi in tako bo poskrbela, da bo nosečnost potekala brez zapletov.

Zelo je pomembno, da se diabetes ugotovi na začetku nosečnosti, saj se otrokovi organi razvijejo v prvih 13 tednih in ravno diabetes lahko vpliva na razvoj organov. Tega se mora nosečnica zavedati in resnično paziti na raven sladkorja, kajti lahko škoduje svojemu otroku. Jaz sem diabetes vzela smrtno resno in moja nosečnost je potekala normalno. Rodila sem zdravega fanta in še danes se držim zdrave prehrane in jo pripravljam za celotno družino. Tako je diabetes prišel v pravem času in včasih rečem celo hvala, ker me je rešil slabe prihodnosti.