Kaj so tende in za kaj jih uporabljamo?

Verjetno vsak, ki ne živi v polarnih pokrajinah našega planeta, pozna tisti občutek, ko na telesu začutimo silo vročine poletnega sonca. Poletja so vsako leto znova polna ekstremno vročih dni, ki pogosto povzročajo zelo hude težave in žal tudi smrtne žrtve. Prav zato pa se je nujno potrebno z vročino primerno soočiti. Eno izmed najpogostejših priporočil v vročih dneh je, naj ostanemo v senci. Preživljanje poletja v senci pa je lahko prav prijetno, saj so temperature zunaj neposrednega dosega sončnih žarkov nižje. Tende poskrbijo, da poleti sence ne iščemo le pod drevesi in v notranjih prostorih, temveč poletje maksimalno izkoristimo in si sami pripravimo svoj kotiček za uživanje v toplem vremenu.

Tende so svojevrstni senčniki, ki zagotavljajo zaščito pred neposrednim sevanjem sončnih žarkov. Sestavljene so iz konstrukcije, ki je navadno iz aluminija, jekla ali lesa, ter lahkega platna oziroma blaga iz naravnih ali umetnih materialov. Konstrukcija se namesti na objekt tako, da predstavlja podaljšek le-tega, nekakšen nadstrešek, pod katerim nastane prijeten senčen kotiček. V praksi lahko na ta način zasenčimo terase, balkone, vhode in podobno. Konstrukcija omogoča prilagajanje oblike tende in nastavitev položaja platna oziroma blaga, tako da lahko prilagodimo senčnik po svojih željah.

Več o tendah si lahko preberete na www.markize.si.

Večinoma so tende prilagodljive, lahko jih na primer pospravimo ali iztegnemo na poljubno dolžino, nekatere konstrukcije pa omogočajo še dodatne prilagoditve. Na ta način tende nudijo tudi raznoliko funkcionalnost, saj jih lahko uporabimo tudi za zastiranje prostorov pred radovednimi pogledi, lahko pa celo služijo kot osnovna obramba pred dežjem in drugimi vremenskimi nevšečnostmi.

Kakorkoli že tende uporabimo, v vsakem primeru gre za učinkovito in enostavno rešitev. Med glavnimi prednostmi tend je tudi cena, saj gre le za montažo preproste konstrukcije in zaščitne tkanine, kar si lahko privošči vsak, ki ima ob svojem objektu nekaj prostora za senčno teraso.